Teşkilat mı aciz, İhsan Koca mı çaresiz?

İhsan Koca ile devam edilir mi?

PAYLAŞ

AK Parti'yi Koronavürüs sonrası yoğun bir kongre süreci bekliyor. Deprem ve Koronavirüs sebebiyle ertelenen kongreler hızlı bir takvimle gerçekleştirilecek. 15 Haziran itibariyle AK Parti'de kongrelerin başlaması bekleniyor. Uzak değil,bayram sonrası Malatya AK Parti'deki en önemli gündem kongreler olacaktır.
Kimlerle yola devam edilecek,kimler bayrağı devredecek? AK Parti İl Başkanı kim olur?Sürpriz olacak mı?İhsan Koca 2.İl Başkanlığı döneminde nasıl bir performans sergiledi? Bu soruların cevabı önümüzdeki 6 aylık süreçte netlik kazanmış olacak.
Malatya 31 Mart 2019 seçimlerinde AK Parti olarak Türkiye'nin en yüksek oylarından birini aldı. Hatta bazı ilçelerde resmen rekor kırdı.  Bu başarıda Cumhur ittifakının bir diğer ortağı MHP'yi de unutmamak gerekiyor.
 Bir ilde alınan oy oranı her ne kadar partilerin lideri ve politikaları ile ilgili olsa da aslında aslan payını teşkilatlara vermek gerekiyor. Malatya'da AK Parti'ye bu başarıyı kazandıran saiklerden biri de Merkez ilçe teşkilatlarının yoğun çalışmasıydı.
Türkiye'nin en tecrübeli teşkilatına sahip bir ildir Malatya. Milletvekillerinin tamamı teşkilatçı kişilikleriyle bilinir.3 Milletvekili İl Başkanlığından gelmiş,Öznur Çalık ise parti kurucularındandır. Hakeza İl Başkanı İhsan Koca,partinin kurucularındandır.
Bugünlerde Malatya siyasetinde en çok ismi zikredilen kişi ise İhsan Koca'dır. Kuruluşundan bugüne böylesi tecrübeli ve her seçimden başarıyla çıkmış bir teşkilatta, İhsan Kocayla devam edilir mi sorusunun gündem olmaması gerekirdi.Belliki bir sıkıntı cereyan ediyor. Çünkü,Türkiye'nin hangi iline bakarsanız bakın,başarılı teşkilatlar,seçim döneminde yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen,AK Parti genel merkezi tarafından ödüllendirilmiştir.
Yazı başlığını hatırlayacak olursak;
Bu sorunun cevabıyla ilgili görüşümü söylemeden yakın zamanı kısaca gözden geçirelim istiyorum. Çok değil,2 yıl öncesini...  Malatya'da AK Parti'ye ilk kez Milletvekilliği kaybettiren bir seçim yaşandı. Tüm Türkiye'de AK Parti'nin oy kaybetmesi,Malatya'daki seçimlerde alınan kötü sonucun konuşulmasına bir nevi zırh oldu. Kötü sonucun faturası İl Başkanı İhsan Koca'ya kesildi,konu kapatıldı.
Halbuki herkesin bildiği ve o dönem dile getiremediği bir gerçek vardı. AK Parti Malatya'da aday seçiminde yanlış bir tercihte bulunmuştu ve 1 vekilliği kaybetmişti. Malatya ile uzaktan yakından ilgisi olmayan,ömrü hayatında Malatya'yı hiç görmemiş bir adayı vardı.Kapalı Çarşı'nın önünden Sahafçılar çarşısına nasıl gidilir diye sorsan cevap alamayacağın birini AK Parti aday göstermişti. Haritada Malatya'nın yerini sorsan zorla gösterecek bir isim 5.sıradan aday gösterilmişti. Malatyalıların bu anlamda verdiği tepki AK Partiye bir vekil kaybettirmişti.
24 Haziran seçim çalışmalarında yaşanan birtakım olumsuzluklar AK Parti'nin Malatya'da bir Milletvekilliğini MHP'ye kaptırmasının önemli nedenlerinden biri olmuştu.  Yaşanan bütün zorlu sürece rağmen İhsan Koca ise teşkilat tecrübesi,kıvrak zekası ve siyaset tarzıyla gerek seçim döneminde yaşanan olumsuzlukları gerekse de eleştirileri göğüslemeyi başarmıştı. Neticede AK Parti Malatya'da yüksek bir  oy oranıyla  seçim kazanmış ve Türkiye'de ses getiren illerden biri olmuştu.
İhsan Koca'nın yönetimi evlere şenlik
Hatırlanacağı üzere,Milletvekili Hakan Kahtalının İl Başkanlığı döneminde yönetimde yer alan birçok isim İhsan Koca listesinde yer bulamamıştı.50 kişilik yönetim listesi %95 oranında revizyona uğramıştı. AK Parti'nin Malatya tarihine bakıldığında ilk kez böylesi bir köklü değişiklik yapıldığı görülmüştü. Bu radikal karardan sonra  listeye giremeyenler ve Milletvekilleri hoşnut kalmamış,tepkilerini yüksek sesle dile getirmişlerdi.İhsan Koca ise aldığı karardan vazgeçmemiş ve kendi belirlediği 50 isimle yoluna devam etmişti.
İl Başkanlığı yapacak kişinin yönetim kurulu üyelerini kendisiyle uyumlu kişilerden seçmesi en doğal hakkıdır. Lakin bu isimlerin birçoğunun halktan kopuk ve tabanı olmayan isimler olması çokça eleştiri aldı.
 İhsan Koca'nın duruşu
İhsan Koca'nın kararlılığı,teşkilat mensuplarına olan saygısı ve haklı olduğu durumlardaki gözü karalığı ile ilgili şu bilgi hala AK Parti Malatya teşkilatında konuşulur;
Yıl 2005.Dönemin merkez ilçe başkanı Celal Ekici'nin parti içi yaşanan birtakım olumsuzluklardan dolayı AK Parti Genel Başkan yardımcısı Hayati Yazıcı tarafından istifası istenir. Yine o dönemde İl Başkanı olan İhsan Koca,Celal Ekici'nin görevden alınma kararına karşı çıkar  ve Hayati Yazıcıya kendi istifasını sunar.Uzun uzadıya yapılan görüşme trafiğinden sonra İhsan Koca'nın istifası kabul edilmez ve  Celal Ekiciyle yola devam edilir.
O dönem AK Parti'de siyaset yapanlar bu hadiseyi çok iyi hatırlayacaklardır.Şimdi ise İhsan Koca'nın o dönemki duruşundan eser yok diyenlerin sayısı azımsanamayacak kadar çok...
İhsan Koca ile devam edilir mi?
-AK Parti'nin kuruluşundan bu yana partisine hizmet etmiş,yönetim kurulu üyeliği,İl Başkanlığı ve Milletvekilliği görevlerinde bulunmuştur. -Cumhurbaşkanı tarafından iki yıl önce tekrar İl Başkanlığına atanmıştır.Görüldüğü üzere siyasetle uğraşan birçok kişinin hayalini kurduğu, ulaşmaya çalıştığı görevlerde bulunmuş,bir müddet ara vermiş ve tekrar İl Başkanlığı görevine atanmıştır. -Neredeyse siyaseten ulaşabileceği bütün makamlara ulaşmış birinin bu görevi tekrar kabul etmesini ne makam hırsıyla ne de maddiyatla bağdaştıramayız.Adam doğru bildiğini her zaman ve zeminde yerine getiriyor.İhtiyaç hissedildiği anda verilen bütün görevleri yerine getiriyor.
Bütün bunlarla beraber İhsan Koca'yı 1.İl Başkanlığı dönemi ve 2. İl Başkanlığı dönemi diye ayırmak gerekiyor. Çünkü ilk dönemindeki İhsan Koca'dan eser yok!Belki yorgunluk belki de teşkilatının acizliği Koca'yı çaresiz bırakıyor.  İhsan Koca'nın  vatandaşla,muhtarlarla,STK'larla,basınla olan iletişim eksikliği artık yüksek bir sesle dile getiriliyor. Konunun deprem veya koronavirüsle de ilgisi yok!Toplumun her kesimiyle olan bağ kopmuş vaziyette!
Sorun,Taştepe'ye ya da Melekbaba'ya son model aracıyla erzak götüren,vatandaşla arasına koronavirüs yokken bile sosyal mesafe koyan,tabandan kopuk teşkilatında mıdır ya da basına tepeden bakan,basınla olan iletişimi sıfır olan halkla ilişkiler biriminde midir bilmiyoruz! Bu dönemde İhsan Kocayla devam edilir mi edilir,fakat bu jenerasyonla iş yapması çok zor! 
Yeni dönemin İhsan Koca'ya ve AK Parti teşkilatına hayırlı olmasını diliyorum.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN