Düşünce güzel ama sayı yetersiz...

PAYLAŞ

Koronavirüs salgını dolayısıyla bu yıl İftar çadırları yerine Malatya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyeleri, İnönü Üniversitesi ile Kızılay Malatya Şubesi tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşların evlerine iftar yemeği ulaştırılacağı ifade edildi.

İnönü Üniversitesi yemekhanesinde Ramazan ayı boyunca günlük 2 bin kişiye iftar yemeği hazırlanacak ve bu yemekler, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde görevli ekipler tarafından ailelere ulaştırılacak.

Bu organizasyon bize; ihtiyacı olanlara, öğrencilere, yolculara, misafirlere veya dervişlere ücretsiz sıcak yemek sağlamak amacıyla kurulan bir nevi büyük yemekhaneler olan Osmanlı aşhanelerini hatırlattı.

Osmanlı döneminde kimi aşhaneler büyük külliyelerin parçası olarak kurulmuşken kimileri de tek başlarına aşevi olarak hizmet vermeleri için kurulurdu. Bazıları yalnızca medrese öğrencilerine, bazıları yalnızca hacılara, bazıları ise yoksullara ve ihtiyacı olan herkese hizmet verirdi. Örneğin Süleymaniye’deki aşhane, Mekke ve Medine yolundaki hacıları misafir ederken, Konya’daki II. Selim aşhanesinde hiçbir sınırlama olmaksızın herkes yemek yiyebilirdi.

Malatya Valililiğin koordinatörlüğünde gerçekleştirilen organizasyona bakıldığında ise imkanların genişlemesiyle birlikte aşhane kültürünün geliştirildiği;ev ev, kapı kapı sıcak yemek dağıtımının yapıldığını görmekteyiz.

Gıda paketlerinin yanısıra bu şekilde ihtiyaç sahibi kişilerin evlerine  sıcak yemek ulaştırılacak olması,o evlerde her gün farklı yemek kokularının yükseleceği anlamına geliyor. Bu da insana tarifsiz bir mutluluk veriyor.

Şüphe yokki;toplumun dezavantajlı kesimlerine Ramazan ayı boyunca iftar ve sahurda yemek ulaştırılacak olması takdir-e şayan bir organizasyondur.

Bu organizasyonu düşünen,uygulayan,yemeği dağıtan,katkı sunan,emek sahibi kim varsa Allah onlardan razı olsun.

Yemek dağıtımının Ramazan ayıyla sınırlı mı kalacağı yoksa devam mı edeceğini ise bilmiyoruz.

Temennimiz aşhane kültürüyle birlikte yemek ulaştırılacak kişi sayısının 2 bin değil de 5-6 binleri bulmasıdır.

Önceki yıllarda kurulan iftar çadırlarını göz önüne aldığımızda her belediye en az 2 bin kişiye yemek verdiğini ifade etmekteydi.Her belediyenin 2 bin kişiye yemek verdiği baz alınırsa bu sayı toplamda 6 bin'i bulmaktadır.Malatya genelinde 6 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı çok zor olmasa gerek.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN