EDİTÖR'den...Yazıktır,günahtır,ayıptır!
Ramazan'ın yaklaşmasıyla birlikte,siyasilerde gelenek haline dönüşen yardım görüntüleri ve yardım edilen kişiyle çekilen fotoğraf çiğliği bu yıl erken başladı.
Belediyelerin birçoğunda görülen ve siyasetçilerinde buna alet olduğu "biz fakirlere yardım ediyoruz"fotoğrafı toplumun büyük kesiminde tepki toplamaya devam ediyor.
Tepki;belediyelerin ve siyasilerin toplumun dezavantajlı kesimlerine yaptığı yardımlara değil,yardımlar yapılırken,yardımı kabul eden kişinin fikrine başvurulmaksızın çekilen fotoğraflara,görüntülere...
Bu gibi organizasyonlarda sıkça görülen "yardım edilen kişinin fotoğraf karesine,kameraya yansıyan mahcubiyeti" sizlerin de mutlaka dikkatini çekmiştir.Yazıktır,günahtır,ayıptır!Lütfen bu yıl bizi bu görüntülerle karşılaştırmayın.
Bana kimse "biz bunu teşvik amaçlı yapıyoruz" demesin.Yardımlaşmaya,paylaşmaya böylesi fotoğraflar vermeden de teşvik edebilirsiniz.Yardımınızı yaparsınız,çocukları sevindirirsiniz ama yardım ettiğiniz insanları,çocukları ifşa etmek, fotoğraf karesine dahil etmek zorunda değilsiniz.
Bir yoksula, bir hayır işine yaptığınız yardımı, en yakınlarınız dahi bilmemelidir. Çünkü bu çeşit yardımlar dini, ya da sosyal bir ödevdir. Amaç kendini göstermek değil, bir yaraya merhem olmaktır. Herkes görsün, işitsin, kendisini övsün diye yapılan yardım, din ya da insanlık duygusu ile yapılmış iyilik olmaktan çıkar.
Peygamber Efendimiz (SAV)’in "sağ elin verdiğini sol el görmemelidir" şeklindeki hadisi şerifinde İslam âlimlerince yapılan izahatlerde anlatılmak istenen şeyin insanların yaptığı ya da yapacağı maddi yardımların gizli olması gerektiğidir. İnsanların yaptıkları yardımları reklam etmesi başkalarına duyurması hoş olmaz. Üstelik yardım alan insanların gururları da kırılır. Bu nedenle gizli olması daha faziletlidir. Allah’ın bilmesi yeterlidir. Başkalarının bilmesine gerek yoktur.
İslam dini paylaşmayı, kardeşliği öğütlerken; kaçınılmasını şiddetle öğütlediği bir şey vardır. O da şüphesiz övünmek ve başkalarını küçümsemektir. Peygamber Efendimizin bu bilindik hadisi de bizlere bunu öğütlemektedir. Yardım yapın ancak bununla övünmeyin.
Temennimiz; koronavirüs sebebiyle ekonomik sıkıntı yaşayanların bir hayli fazlalaştığı şu sıkıntılı günlerde,yardımlaşma duygularının en üst seviyeye ulaşması ve bu yardımlaşma, dayanışma duygusunun reklam malzemesi yapılmamasıdır.