Maski yöneticileri yetersiz ve istikrarsız!
Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Bilal Yıldırım,suya yapılan zammı eleştirdiği yazılı açıklamada,Maski'nin yönetilemediğini ve hizmet kalitesinin düştüğünü ifade etti.
Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Bilal Yıldırım yaptığı açıklamada; "Bilindiği üzere su ve kanalizasyon idareleri ülkemizde büyükşehir statüsündeki toplam 30 adet ilimizde Genel Müdürlük düzeyinde kurulmuş ve vatandaşlarımızın bu şehirlerdeki asli ihtiyaçları olan içmesuyu teminini sağlamak
oluşan atıksuyu kanalizasyon alt yapısını kurarak şehirden uzaklaştırmak ve
uzaklaştırılan bu atıksuyu atıksu arıtma tesisleri ile uygun deşarj standartlarına getirerek doğaya zarar vermeyecek şekilde alıcı ortama vermek gibi asli görevleri bulunmaktadır.
Elbette bu yapılan hizmetin belirli bir maliyeti ve bedeli olacaktır. Biz bu su ücretlerinin tamamen bedelsiz veya hesabı kitabı yapılmadan halka şirin gözükmek için siyaset malzemesi yapılarak çok düşük rakamlara yapılmasını savunmuyoruz. Bu kurumlarımızın bu hizmetleri süreklilik ve sürdürülebilirlik esasına göre devam ettirmesinin bir mecburiyet olduğunu biliyor ve o şekilde düşünüyoruz. Dolayısıyla bu sebeptendir ki bu hizmetlerinde devam edebilmesi hem mali bir hesaplama hem idari bir yönetim becerisi gerektiği bir gerçektir.
Malatyamızda bu hizmetleri veren kurumumuz Maski’yi de bu gerçekler ışığında incelediğimizde hem mali yönetim hem idari yönetim açısından yetersiz ve istikrarsız bulduğumuzu söyleyebiliriz.
Su fiyatları vatandaşımıza verilen hizmet ve alt yapı yatırımları doğrultusunda şekillendirilir. Mask inin sayıştaya karşı sorumlu olarak hazırladığı faaliyet raporlarına ve kendi sitelerinde yapmış oldukları faaliyet haberlerini incelediğimizde her geçen gün hizmet miktarının, hizmet kalitesinin ve hizmet yatırımlarının azalarak devam ettiği ortadadır. Birkaç örnek verecek olursak;
Kanalizayon şebeke görüntüleme ve temizlik işleri geçmiş raporlarda yılda 70.000-80.000 metrelerde iken 2019 yılında 15.000 metre temizlik yaptık diye birde övünerek haber yapılmıştır.
Geçmişte açılan köylerimizde ki vatandaşlarımıza hizmet eden sondaj sayısı yıllık 80-90 adet iken
2019 yılında 15-20 adet olarak yapılmıştır.
Yapılan içmesuyu şebeke imalatları metrajları düşmüş,yapılan kanalizasyon şebeke imalatları düşmüş
yapılan labaratuvar analiz sayıları düşmüş, her türlü vatandaşa hizmet kalemlerinde düşmüşte düşmüş, buna karşılık şimdi su fiyatlarına zam yapılıyor. Bu yapılan zammın vatandaşa bedel ödetmek dışında nasıl bir açıklaması vardır doğrusu anlamak istiyoruz. Eğer hizmetlerde bu kadar düşüşe karşı halen maliyetlerimiz arttı diyorlarsa hangi maliyetleri artmış kamu oyuna ve Malatyalı vatandaşlarımıza bunu izah etmelerini bekliyoruz.
Ayrıca sulama suyu hizmetleri ve yatırımları olarak bolca yapılan haberlere de burada değinmek istiyorum. Sulama için yapılan yatırımların bütçe kaynağının DAP vasıtası ile geldiğini dolayısıyla Maskinin bütçesinden çıkmadığını da burada ifade etmekte fayda görüyoruz.
Son olarak tekraren şunu ifade etmek istiyorum. Bu kadar azaltılmış bir görüntü hizmetleri ortada iken bu çok önemli kurumlarımızı çıkmaza sokup son anda zam yaparak vatandaşa bedel ödetmek hem bir yönetim zaafiyeti hem de vatandaşa hakkı olan hizmetin verilemeyişinin bir göstergesidir.
Büyükşehirler içerisinde bizim suyumuz çok ucuz diye kıyaslama yaparak bir savunma yapmak mesnetsizlik ve biçareliğin göstergesidir. Her şehirin yatırım ve üretim maliyeti farklıdır. Dolayısıyla böyle bir savunma yaparak vatandaşın aklıyla dalga geçmek ancak beceriksiz bir iradenin söylemi olacaktır diye düşünüyor alayınızı saygıyla selamlıyorum"ifadelerini kullandı.