Okuma Zekası - Mehmet Hanifi Tokmak

Okuma Zekası


Beyni aktif kullanmanın hazinesi, kelime dağarcığının fazlalığıdır. Kelime dağarcığını geliştirebilmenin  en kuvvetli yolu ise okumaktır. Okuma alışkanlığı kazanmış kişinin ; Okuma Zekası’nın iyi olduğunu, kazanmamış olmak da iyi olmadığını gösterir.  Okuma zekasını geliştiren birey tüm zeka alanlarını geliştirebilir. Tüm zeka alanlarını geliştiren kişi için zeka başarı ve mutluluk demektir.

Okuma sorunu olan bir ülkede yaşıyoruz. Okulların çoğu sınav odaklı. Bu nedenle okuma alışkanlığını bir türlü sağlayamıyoruz. 

Bireyin analiz ve sentez yapabilmesi, bilgiye ulaşma yollarını öğrenebilen, çözüm yolu bulmak için düşünen, bilgiyi sadece sınavda değil hayatta da kullanabilen bireyler yetiştirmenin önemini sadece kitap okuyarak çözebiliriz.

OKUMA ZEKASI NEDİR ?
Düzenli ve planlı okuma eylemi ile sözcük dağarcığının genişlemesi; bunun doğal sonucu olarak da insan beyninin daha aktif ve verimli şekilde kullanılması; muhakeme, uyum, öğrenme ve yaratıcılık becerilerinin gelişmesidir. 

Zeka üzerine bir çok çalışma yapılmıştır. Alfred Binet, Sperman, Thorndike, Guilford, Gardner gibi isimler…

Dünyanın en ünlü atletleri, en büyük müzisyenleri, girdikleri IQ sınavlarından çok düşük puanlar almışlarıdır. Düşük IQ puanlarına bakarak bu insanlara zeki diyemiyorsak, onları kendi alanlarında bu denli başarılı kılan ne olabilir? Bu başarılı insanların zihinsel yeterliliği farklı ilgi ve  beceri alanları ile yeniden tanımlanabilir. Çünkü her insanın kendini ifade ederken kullandığı dil farklıdır. Bir müzisyen kendini yaptığı bestelerle, bir tiyatrocu kendini canlandırdığı rollerle ya da bir ressam çizgileri ile ifade eder. 
Zeka konusu karışıktır. Ne olduğu konusunda ise henüz fikir birliğine varılamamıştır.

KALITIM MI ÇEVRE Mİ ?
Kalıtım belli bir davranış ve zeka özelliklerinin alt ve üst sınırını belirler. Bu sınırlar içerisinde davranışın ve zekanın gerçekte ne olacağını ise çevresel koşullar belirler. Bu anlamda davranışın ve zekanın son biçimini kalıtımla çevre arasındaki sürekli etkileşim belirlemektedir.

Soru: İnsan sözcük ve kavramların dışında başka bir şeyle düşünebilir mi?
Cevap: Düşünemez

OKUMA ZEKASI DÜZEYLERİ
1-10 Alt Düzey Okuma Zekası
11-20  Ortanın Altı Düzeyde Okuma Zekası
21-30 Orta Düzeyde Okuma Zekası
31-50 İleri Düzeyde Okuma Zekası
51-100 Süper Düzeyde Okuma Zekası
101 ve üzeri Deha düzeyde Okuma Zekası

Gazete ve dergilerin okuma zekasına etkisi vardır. Ama Ders kitaplarının okuma zekasına etkisi çok düşüktür. Çünkü ders kitapları zorunlu olarak okunuyor. Zorla ve istemeden okunan bir metinde öğrenme gerçekleşmez. 

Okuma Zekası yaşama katkı sağlar.
Okuma Zekası ekonomiye katkı sağlar.
Okuma Zekası demokrasiye katkı sağlar.
Okuma Zekası kültüre katkı sağlar.    

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KİTAP SAYIMIZ KAÇ ?

Finlandiya : 26 kişiye bir kitap
Japonya : 25 kişiye bir kitap
Türkiye : 12.000 kişiye bir kitap düşmektedir.

Bir milletin büyüklüğü, nüfusunun çokluğu ile değil, akıllı ve fazilet sahibi adamlarının sayısı ile belli olur. Victor Hugo

NELER YAPILABİLİR?

Okuma Bakanlığı kurabiliriz
Kitapoloji bölümleri açabiliriz
Okuma servisleri olmalı
Okuma dersleri koyalım
Okuma okulları açalım
 (Okuma Zekası, Selahattin Yaylamaz)

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
07May

Okuma Zekası

02May

Mühim Mesele

02Nis

Çocukların Zihinsel Kıyameti

21Mar
15Mar

Ekranlardaki Tehlike!